Dierentuinen Nederland

Apenheul

Apenheul is geen gewone dierentuin. Er is één dier dat in de schijnwerpers staat, de aap. In apenheul zijn er 34. verschillende aapsoorten. Deze apen zijn afkomstig uit verschillende werelddelen, Afrika, Azië, Zuid-Amerika.

De leefomgeving van de dieren zijn ruimopgezet. Sommige apen leven op een groot eiland. Ongeveer de helft van de aapsoorten die in Apenheul leven hebben een leefgebied waar bezoekers door heen mogen wandelen. Het is aan te raden om je spullen goed bij je te houden, zodat nieuwsgierige aapjes hier niet bij kunnen. Daarnaast is het belangrijk om de apen niet aan te raken of te aaien. Eten en drinken kun je beter in de gebieden doen waar geen apen los lopen.

Apenheul werd in 1971 opgericht door Wim Mager. Hij begon met twee dwergaapjes die hij als huisdier hield. Toen zijn aapjes jongen kreeg, ontstond het idee voor Apenheul. Hierbij had hij de visie dat de dieren niet in kooien en achter tralies leefden, maar zoveel mogelijk in vrijheid.

In 1997 vertrok Wim naar Frankrijk om daar een park op te richten dat veel doet denken aan Apenheul, La Vallée des Singes. Dit Franse park is niet het enige wat voortgekomen is uit Apenheul. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het de bouw van Gaiazoo in Kerkrade.