Dierentuinen Nederland

Artis

Geschiedenis

Natura Artis Magistra, ook wel beter bekend als Artis, is de oudste dierentuin van Nederland. Hij is opgericht in 1838 door G.F. Westerman, J.W.H. Werlemann en J.W. Wijsmuller. Artis is gevestigd in de Amsterdamse wijk Plantage

Bij zijn start was deze dierentuin niet meer dan een tuin met vijver en een Oranjerie. Al snel kwamen er dieren wonen. Apen, hertel, papegaaien en een Surinaamse boskat waren de eerste bewoners van deze dierentuin. Later werd de collectie uitgebreid o.a. met een panter een tijger, drie leeuwen, een olifant, ijsberen, een zebra en een boa constrictor. Deze uitbreiding zorgde er voor dat het park al snel de vormen van een echte dierentuin aan nam. Tegenwoordig zijn er ongeveer 900 verschillende diersoorten in Artis.

De eerste jaren was de dierentuin alleen toegankelijk voor leden. Niet leden waren alleen in september welkom. Al snel mocht iedereen deze dierentuin bezoeken. Artis breide zich nog verder af met o.a. een roofdierenverblijf, het Kamelenveld, de Papegaaienlaan, de Apenrots en de Kinderboerderij. Zelfs vandaag de dag is Artis druk bezig met uitbreidingen. De plannen zijn om de huidige parkeerplaats weg te halen, zodat er meer ruimte komt voor de dieren. De nieuwe parkeerplaats wordt ondergronds geplaatst.

Geboren in Artis

Vroeger werden de dieren uit de natuur gehaald. De dieren die nu in Artis leven komen niet uit de natuur, maar zijn in Artis geboren. Of ze zijn afkomstig uit een andere dierentuin. Naast de bekende dieren zoals leeuwen, tijgers en olifanten wonen er ook een paar bijzondere dieren, zoals algazellen en witstaartgnoes die in het wild bijna uitgestorven zijn. Daarnaast is er nog een bijzondere diersoort, een echte diersoort is het ook weer niet. Maar hij hoort helemaal bij de dierentuin. Artis Partis is zijn naam en hij is de mascotte van Artis. Ook hem kun je in de dierentuin op verschillende plekken tegenkomen.

Adopteer een dier

Je kunt een dier voor een x bedrag “adopteren” bij Artis. In ruil hiervoor plaatsen ze een adoptiebord met naam bij het verblijf bij het desbetreffende dier. Op deze manier heeft de dierentuin extra financiering voor de verzorging van de dieren, hun verblijven en het park.

Bijzondere ruimtes

Toen Artis in 1988 150 jaar bestond werd dit gevierd met de opening van het Planetarium. In de koepel van het Planetarium kun je films bekijken van o.a. het zonnestelsel en diepzee.

Andere bijzondere ruimtes in deze dierentuin zijn het Geologisch museum en de thematuinen. In Artis is een Hollandse en een Japanse tuin. Ook zijn er verschillende bijzondere bomen die er al stonden voor dat de dierentuin er stond.

openingstijden
Artis is het hele jaar geopend. In de zomerperiode van 1 april tot en met 31 oktober is de dierentuin geopend van 9.00 tot 18.00. In de winterperiode van 1 november tot en met 31 maart is de dierentuin geopend van 9.00 tot 17.00

Entree&lt
Kinderen van 3 tot en met 9 jaar € 15,95
Kinderen van 10 jaar en volwassenen € 19,95
senioren (65 +) € 17,50

Adres
Plantage Kerklaan 38-40
Amsterdam