Dierentuinen Nederland

Burgers Zoo

Geschiedenis

Burgers Zoo is een echt familie bedrijf. De dierentuin werd opgericht door Johan Burgers in 1913. Hij had een fazanterie in ‘s-Heerenberg en besloot dat jaar om deze voor publiek open te stellen. In 1923 besloot hij om zijn dierentuin naar Arnhem te verhuizen. Daar zou zijn dierentuin beter bereikbaar zijn.

Johan had voor ogen dat de dieren die in zijn dierentuin verbleven zo open mogelijk zouden leven. Niet in kooien, maar in uitgestrekte leefgebieden die door middel van brede grachten gescheiden zouden zijn van het publiek.

Schoonzoon Reinier van Hooff en dochter Lucie Burgers namen in 1939 de dierentuin over. Zij hadden een paar zware jaren voor de boeg door de tweede wereldoorlog. Tijdens deze oorlog zorgden bombardementen voor zware beschadigen aan de dierentuin. Vele dieren en een aantal dierverzorgers overleden.

In de jaren 60 werd Burgers Zoo overgedragen aan de volgende generatie, Antoon van Hooff. Hij zorgde voor een aantal uitbreidingen zoals, een safaripark en een chimpansee eiland.

Later werd er begonnen aan de Ecodisplays. Prins Bernhard opende in 1994 Burgers’ Desert. Hij liet bij deze opening twee kalkoen gieren los. Burgers Ocean werd in 2000 geopend.

In 2004 was het de tijd voor de vierde generatie om het stokje over te nemen. Alex van Hoof en zijn vrouw Bertine van Hooff namen Burgers zo over van Antoon van Hooff na zijn overlijden.

Ecodisplays

Ecodisplays zijn nagebouwde leefgebieden. Hierin wordt geprobeerd grootschalig het leefgebied van dieren en planten na te bootsen. Ze leven samen in een passende omgeving, zoals ze in de natuur ook zouden doen.
Bij deze Ecodisplays wordt getracht zo weinig mogelijk in te grijpen.

Burgers zoo kent zes Ecodisplays, Bush, Desert, Ocean, Mangrove, Safari en Rimba

Bush

In dit tropische regenwoud zijn er dag en nacht temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Zoals bij een natuurlijk regenwoud is het klimaat warm en vochtig en valt er jaar zo’n 2200 mm regen. De regen valt alleen ’s nachts. Er zijn verschillende soorten planten en bomen zoals, palmen, lianen, varens, bromelia’s, orchideeën, epifyten en klimplanten

De dieren die in de bush leven zijn slangenhalsvogels, rallen, ibissen, zeekoeien, vliegende honden, verschillende soorten vogels, vissen en reptielen.

Desert

Burgers zoo probeert met zijn desert het Sonora en Mojavewoestijn van Arizona na te bootsen. Het is een stenig, dorrig landschap met Vlaktes en zandruggen. Er zijn verschillen bomen en planten die goed tegen het droge warme klimaat kunnen. Niet alleen cactussen en palmen, maar ook agaves en yucca’s.

Veel van de dieren die in de desert leven zijn s’nachts actief. De diersoorten die je hier tegenkomt zijn vogelspinnen, slangen, uilen, hagedissen en schorpioenen.

Ocean

Waan je als een duiker in de onderwaterwereld van de ocean. Maak kennis met het dierenleven langs de kust en op het rif. Dieren zoals sponzen, kwallen, koralen, schelpdieren en zeesterren.

Mangrove

Mangrove zijn zoutwater vloedbossen met ademopeningen in hun stammen en wortel of zoutklieren aan de bladeren om te kunnen overleven. In Burgers Mangrove vind je de grootste collectie van de bijzondere bomen van Europa.

In dit leefgebied maak je kennis met reigers, schildpadden, ijsvogels, slakken en krabben

Safari

Waan je in de Savanne, terwijl je vanuit een observatiehut naar de leeuwen en jachtluipaarden kijkt. De safari heeft een openlandschap met uitgestrekte grasvelden, meren en boomgroepen.

Behalve leeuwen en jachtluipaarden kom je er ook cheeta’s, zebra’s, neushoorns en giraffen tegen.

Rimba

In de Rimba vind je dieren die niet kunnen leven in de bush vanwege hun afmetingen en behoeftes. In tegenstelling tot de Bush is de Rimba in de openlucht en worden de dieren en planten aan het Nederlandse klimaat blootgestelt. Een aantal van de dieren verblijven in de winter binnen in hun binnenverblijf.

In dit gebied vind je panters, tijgers en jakhalzen die elk hun eigen deel hebben, omdat ze niet met andere dieren samen kunnen. De Maleise beren delen hun verblijf met binturongs. Behalve deze dieren zijn er ook reptielen, zoals watervaranen in de Rimba.

Entree
Vol tarief € 19,00

Openingstijden
Burgerszoo is van april tot september geopend van 9.00 tot 18.00
In de maanden november tot februari is het park geopend van 10.00 tot 16.00
In de maanden oktober en maart is het park geopend van 9.00 tot 16.00

Adres
Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem