Dierentuinen Nederland

Diergaarde Blijdorp

Geschiedenis

Diergaarde opende op 18 mei 1857 voor het eerst zijn deuren. Toen was het nog niet de uitgebreide dierentuin zoals wij hem vandaag de dag kennen. Het park bestond toen uit fazanten en watervogels.

Bezoek aan het park was voorbehouden aan leden van de diergaarde. Met dat de dierentuin regelmatig in financiele problemen kwam, werden er verschillende dagen georganiseerd waarbij ook niet leden de dierentuin mochten bezoeken.
prairyhonden
In 1937 verhuisde de dierentuin naar de wijk Blijdorp. Vanaf 1938 was iedereen welkom bij de dierentuin. Tijdens de tweede wereldoorlog raakte de dierentuin door bombardementen zwaar beschadigd. Veel dieren overleefde het niet. Andere dieren zoals zebra’s renden door de straten en zeeleeuwen zwommen door de grachten.

Sybold van Ravesteyn maakte een nieuw ontwerp voor Diergaarde Blijdorp. Dit ontwerp was er opgericht om dieren niet in kooien te houden. Ze moesten zoveel mogelijk in een natuurlijke omgeving leven. Om dit te verwezenlijken werd er voor gekozen om grachten en grevels aan te brengen.

In 1963 werd er een vereniging opgericht om de dierentuin financieel te ondersteunen, vrienden van Blijdorp. Zij zorgen voor de financiering van verschillende nieuwe verblijven voor de dieren.

Diergaarde Blijdorp is sinds april 2004 een Rijksmonument

Dieren in Diergaarde Blijdorp

Er zijn verschillende dieren in deze dierentuin. Blijdorp heeft de dieren opgedeeld in Werelddelen. Er zijn Aziatische dieren zoals, leeuwen, olifanten en neushoorns. Verschillende Afrikaanse dieren zoals, gorilla’s, krokodillen en giraffen. Amerikaanse dieren zoals, bizons, schildpadden en wasberen. Europese dieren zoals, Wolven, haaien en flamingo’s. In het Oceanium dat sinds 2000 deel uitmaakt van de dierentuin zijn verschillende zeedieren te bewonderen. Denk hierbij aan barracuda’s, haaien en koraal.

Uiteraard zijn dit niet alle dieren. In totaal leven er 53 verschillende diersoorten in het park
Oceanium Blijdorp

Bekende dieren

Bokito
Bokito is een zilverruggorilla. Hij werd geboren in de Berlijnse dierentuin Zoologischer Garten. Omdat zijn moeder niet in staat was hem borstvoeding te geven werd hij door een verzorger groot gebracht.

Hij verhuisde in 2005 naar Blijdorp. Dit in het kader van het fokprogramma. In de dierentuin van Berlijn zou de kan op inteelt te groot zijn.

Bokito werd bekend doordat hij 18 mei 2007 uit zijn verblijf wist te ontsnappen. Daarna viel hij een vaste bezoekster van het park aan. De vrouw bezocht hem vier keer per week en had regelmatig oogcontact met de gorilla, iets wat mogelijk geleidt heeft tot de aanval. De vrouw hield er verschillende breuken en bijten aan over. Inmiddels is het verblijf zodanig aangepast dat Bokito niet meer kan ontsnappen. Blijdorp wilt de verblijven zo inrichten dat alle dieren, dus ook Bokito, er kunnen leven zonder een gevaar voor zichzelf of een ander te zijn.

Vicks
Vicks is een jonge ijsbeer in zijn puberjaren. De jonge ijsbeer werd in december 2010 geboren in blijdorp. Hij werd bekend door het breken van een ruit voorjaar 2012. Hij was met een steen aan het spelen. Nadat hij deze een keer op de grond had gegooid, had hij hem opgepakt en gooide deze tegen de ruit aan. Met als gevolg een beschadigde ruit.

Hij is in September 2012 verhuisd naar een andere dierentuin. Dit in het kader van het internationale fokprogramma

Openingstijden
Diergaarde blijdorp is tijden de zomerperiode dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00. In de winterperiode is de dierentuin geopend van 9.00 tot 17.00

Entree
Kinderen tot en met 3 jaar gratis
Kinderen van 3 tot en met 12 jaar € 16,50
Vanaf 13 jaar € 21,-

Adres
Diergaarde Blijdorp heeft twee ingangen

De hoofdingang
Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam

Ingang Rivierahal-zijde
Van Aerssenlaan 49
Rotterdam